Dla statków pływających po morzach arktycznych, problemem...Świat fizyki podręcznik klasa 7 wyd. WSiP

Rozwiązanie zadania: zad. 8 strona 181.

Przedstawiona treść zadania jest tylko fragmentem (cytatem) całej treści zamieszczonej w podręczniku lub zbiorze zadań. Aby w pełni można było skorzystać z analizy rozwiązania zadania, należy znać pełną treść zadania. Zachęcamy do kupna danego podręcznika lub zbioru zadań z fizyki.


(zamów podręcznik/ zbiór)

Zobacz rozwiązanie wybranego zadania:

Kliknij aby zobaczyć inne rozwiązania

Rozwiązanie zadania:

Zapiszemy dane i szukane:

Dla statków pływających po morzach arktycznych

Wskazówka: Ciężar góry lodowej jest równoważony przez siłę wyporu. Wartość siły wyporu jest równa wartości ciężarowi wypartej wody, której objętość odpowiada objętości części zanurzonej góry. Zapiszemy równowagę siły ciężkości i wyporu

Ciężar góry lodowej jest równoważony przez siłę wyporu

Objętość części zanurzonej (Vz) możemy przedstawić jako różnicę całej objętości góry (V) i części wynurzonej (Vx)

Objętość części zanurzonej (Vz) możemy przedstawić jako różnicę

Masę (m) góry lodowej wyrazimy przez iloczyn gęstości lodu i całkowitej objętości góry (wynika to ze wzoru na gęstość)

Masę (m) góry lodowej wyrazimy przez iloczyn gęstości lodu

Odp. Na powierzchnię wody wystaje 0,1 (10%) części całkowitej góry lodowej. Góry lodowe są bardzo niebezpieczne dla żeglugi, ponieważ mało widoczne na powierzchni stanowią ogromną masę pod powierzchnią wody. Przy zderzeniu statku z górą lodową dochodzi do uszkodzenia kadłuba.

Układ okresowy- kod qr
Układ okresowy

Układ okresowy pierwiastków- darmowa aplikacja na Androida

Pobierz ze sklepu Google Play
Alkomat- wirtualny test kod qr
Alkomat- wirtualny test

Alkomat- darmowa aplikacja na Androida

Pobierz ze sklepu Google Play
Taklarz- olinowanie stałe kod qr
Olinowanie stałe- kalkulator średnic

Olinowanie stałe- darmowa aplikacja na Androida

Pobierz ze sklepu Google Play
przepis na gogfry

Przepis na gofry

zobacz
przepis na bitą śmietanę

Przepis na bitą śmietanę

zobacz