Z łuku wystrzelono strzałę pionowo do górę. Strzała wzniosła...Spotkania z fizyką klasa 7 Podręcznik wyd. Nowa Era

Rozwiązanie zadania: zad. 5 strona 217.

Przedstawiona treść zadania jest tylko fragmentem (cytatem) całej treści zamieszczonej w podręczniku lub zbiorze zadań. Aby w pełni można było skorzystać z analizy rozwiązania zadania, należy znać pełną treść zadania. Zachęcamy do kupna danego podręcznika lub zbioru zadań z fizyki.


(zamów podręcznik/ zbiór)

Zobacz rozwiązanie wybranego zadania:

Kliknij aby zobaczyć inne rozwiązania

Rozwiązanie zadania:

Odp. Przemiany energii zachodzące od momentu napinania cięciwy łuku do upadku strzały można podzielić na poniższe etapy:

1) Napinanie łuku: energia mięśni ramion łucznika zamienia się energię potencjalną sprężystości łęczyska i cięciwy łuku

2) Zwolnienie cięciwy łuku: energia sprężystości łęczyska i cięciwy łuku przechodzi w energię kinetyczną strzały

3) Lot strzały w górę: energia kinetyczna strzały zmienia się w energię potencjalną grawitacji

4) Strzała osiągnęła maksymalną wysokość i zaczyna spadać w dół: energia potencjalna grawitacji strzały jest maksymalna, a jej energia kinetyczna wynosi zero

5) Strzała zaczyna spadać w dół: energia potencjalna grawitacji strzały zamienia się w energię kinetyczną strzały

6) Strzała uderza w ziemię: energia kinetyczna strzały zostaje zużyta na pracę wynikającą z wbicia się strzały w grunt. Uwaga: energia strzały w momencie uderzenia w ziemię jest równa co do wartości energii potencjalnej sprężystości napiętego łuku tuż przed wystrzałem

Układ okresowy- kod qr
Układ okresowy

Układ okresowy pierwiastków- darmowa aplikacja na Androida

Pobierz ze sklepu Google Play
Alkomat- wirtualny test kod qr
Alkomat- wirtualny test

Alkomat- darmowa aplikacja na Androida

Pobierz ze sklepu Google Play
Taklarz- olinowanie stałe kod qr
Olinowanie stałe- kalkulator średnic

Olinowanie stałe- darmowa aplikacja na Androida

Pobierz ze sklepu Google Play
przepis na gogfry

Przepis na gofry

zobacz
przepis na bitą śmietanę

Przepis na bitą śmietanę

zobacz