Odszukaj tabelę z temperaturą topnienia oraz ciepłem topnienia...Świat fizyki Zbiór zadań klasa 8 wyd. WSiP

Rozwiązanie zadania: zad. 41 strona 10.

Przedstawiona treść zadania jest tylko fragmentem (cytatem) całej treści zamieszczonej w podręczniku lub zbiorze zadań. Aby w pełni można było skorzystać z analizy rozwiązania zadania, należy znać pełną treść zadania. Zachęcamy do kupna danego podręcznika lub zbioru zadań z fizyki.


(zamów podręcznik/ zbiór)

Zobacz rozwiązanie wybranego zadania:

Kliknij aby zobaczyć inne rozwiązania

Rozwiązanie zadania:

Temperatura topnienia i ciepło topnienia(wybrane substancje)
Nazwa substancjitemperatura topnienia
(oC)
ciepło topnienia
(J/kg)
alkohol metylowy-9868 900
rtęć-3913 000
lód (woda)0335 000
naftalen80148 000
ołów32725 000
złoto106363 000
żelazo1535260 000
wolfram3350190 000

Odp. a) Ciepło topnienia lodu wynosi 335000J/kg. Określa ono, że do stopienia 1kg lodu potrzeba dostarczyć 335000J energii.

Odp. b) W podanej tabeli substancja o największej temperaturze topnienia jest wolfram (3350°C), jego ciepło topnienia wynosi 190000J/kg.

Odp. c) Obliczamy ile razy ciepło topnienia żelaza jest większe od ciepła topnienia rtęci

ile razy ciepło topnienia żelaza jest większe od ciepła topnienia rtęci

Odp. Ciepło topnienia żelaza jest większe od ciepła topnienia rtęci 20 razy.

Odp. d) Obliczamy ile razy ciepło topnienia żelaza jest mniejsze od ciepła topnienia wody

ile razy ciepło topnienia żelaza jest mniejsze od ciepła topnienia wody

Odp. Ciepło topnienia żelaza jest około 1,3 razy mniejsze od ciepła topnienia wody.

Układ okresowy- kod qr
Układ okresowy

Układ okresowy pierwiastków- darmowa aplikacja na Androida

Pobierz ze sklepu Google Play
Alkomat- wirtualny test kod qr
Alkomat- wirtualny test

Alkomat- darmowa aplikacja na Androida

Pobierz ze sklepu Google Play
Taklarz- olinowanie stałe kod qr
Olinowanie stałe- kalkulator średnic

Olinowanie stałe- darmowa aplikacja na Androida

Pobierz ze sklepu Google Play
przepis na gogfry

Przepis na gofry

zobacz
przepis na bitą śmietanę

Przepis na bitą śmietanę

zobacz