Rozwiązanie zadania:
Wskazówka: Masa syropu zrobionego wody i cukru będzie zależeć od stężenia cukru w wodzie. Możliwie najsłabsze stężenie cukru w wodzie, to prawie sama woda, a największe to prawie sam cukier.
Obliczymy skrajne masy dla takich stężeń cukru w syropie. Zapiszemy dane
Skorzystamy ze wzoru na gęstość substancji, z którego po przekształceniu obliczymy masę skrajnie stężonych syropów
Masa syropu będzie się zawierać w przedziale od 15 g do 24 g i będzie zależna od gęstości syropu.
Poprawne dokończenie zdania będzie brzmieć:
Gęstość cukru to 1,6 g/cm3, a gęstość wody to 1 g/cm3. Jedna łyżka stołowa (15 cm3) syropu z cukru i wody będzie na pewno większa niż 15 g, ale mniejsza niż 24 g.